Tollundmandens Egn

Der er mange dejlige gåture rundt på Tollundgaard. Men er man til naturoplevelser, så er vi kun en lille bitte del af et stort sammenhængende naturområde.

Bag os ligger Funder Ådal, Hørbylunde Bakker, Bølling Sø, Moselund Plantage, Hørbylunde plantage, Stenholt Skov. Hver for sig fantastiske steder, samlet benævner vi det Tollundmandens egn.

​(Tollundmanden blev fundet i Bjældskovdal ved Bøllingsø 3km vest for Tollundgaard.)

Tollundmandens Egn har sit eget smukke melankolske udtryk. På den ene side er området tomt og øde, men på den anden side, så er der kulturhistoriske spor overalt, der minder om tider der engang var.

Der er fund fra 10000år gamle bopladser, der findes et utal af gravhøje,  hærvejen skar engang igennem området og hulveje ses som ar i landskabet fra fordums trafik. I nyere tid er der spor fra en tidligere tørveindustri. 

Landskabet fortæller sin egen historie om de sidste istider.

I dag er området primært natur, og opleves bedst på gåben og cykel. Året rundt kan man gå omkring Bøllingsø og på hærvejsvandreruten. Der er fantastiske udsigtspunkter , ved Hørbylunde Bakker, ved Bølling Sø, og ved Hesselhus er der smukt vue over starten på Funder Ådal.

Tollundmandens Egn scorer rigtig højt på naturindeksscoren og vi nyder et rigt dyre, plante og insektliv.

Vi kan varmt anbefale at tage på eventyr på Tollundmandens Egn, der er smukt og interessant.

Vi har til inspiration listet lidt af  områdets fineste steder op

Lyngbakkerne ved Bølling Sø

​Har man kun tid til en tur i området, Så vil jeg besøge lyngbakkerne på den østlige side af Bølling Sø. Her har man en betagende udsigt over hele søen. Landskabet virker helt nordisk med birkeskove. Har man tid til at gå de 12 km rundt om Bølling Sø, så er der et par lignede steder også med lyngbakker og udsigt.

Tollundmandens Fundsted/

Ellingpigens Fundsted

​En egetræspæl i Bjældskovdal markerer i dag Tollundmandens fundsted. Ellingepigen blev fundet 100m derfra. Man møder fundstedet hvis man går turen rundt om Bølling Sø. Hvis man holder på P-pladsen på Fundervej, så har man ca 1,5km vandring til fundsstedet.

Hørbylunde Bakker​ og Kaj Munks mindesten

En god aftentur. Parker ved Kaj Munks mindesten, og gå den afmærkede rute ud på de lyngklædte Hørbylunde​ Bakker, med udsigt over Funder Ådal.

Udsigten over Funder Ådal ved Hesselhus

Parker ved Hesselhus Camping, der er skiltet imod udsigten. Flot område til gåtur, vidunderlig udsigt over Funder Ådal og motorvejsbroen.​

Skallerund Sø

Idyllisk skovsø​. Stien rundt om søen er 2km.lang. (uegnet for dårligt gående og barnevogne.) Søen er gammel tørvemose og har været et kendt sommerfuglested. (bølleblåfugl, moserandøje, moseperlemorsommerfugl).

Madpakkehuset ved Bølling Sø

En lille sort hytte ved Bøllingsø, der giver associationer til Thoreaus "Walden". ​ Huset fungerer som madpakkehus. Tag picnickurven med og gå offline.

Under motorvejsbroen

Hærvejsvandreruten går under motorvejsbroen.​ Motorvejsbroen skræver over starten på Funder Ådal, fin natur og flotte vues.

Stokkjelds Dal​

Øst for Bøllingsø ligger Stokkjelds Dal.  Stokkjelds Dal er kendt for de mange hulveje der ligger side om side. Stedet er nu øde, og det er svært at forestille sig den trafik, der engang har skåret dybe spor i bakkerne.

Egekrattet i Stenholt Skov​

Oplev Stenholt Skov ved at følge de markerede ruter i skoven. Meget af skoven er gammelt lys åbent egekrat og er især smuk om foråret hvor skovbunden får masser af lys. I Stenholt Skov kan man også gå rundt om Skallerund Sø, eller ud til Stenholt hede.

Hærvejsvandreruten​

Hærvejen er den ægte danske Camino, og den midtjyske del af hærvejsvandreruten er vidunderlig. Hærvejsvandreruten er med til at binde Tollundmandens Egn sammen da ruten passerer en bid af mange af områderne som er nævnt på denne side.

Den Skæve Bane​

Den skæve bane er en natursti fra Funder til Brande, der følger et nedlagt jernbanespor. Hærvejsvandreruten følger en lille del af den skæve bane. Naturstien er naturskøn, og er man sommerfugle interesseret, så er især den første del fra Funder Station et hotspot. 

​Klosterlund Museum

Er man interesseret i områdets kulturhistorie, så formidles denne på Klosterlund Museum. Her er fund fra de sidste 10000 år. Lær om Klosterlundkulturen, udgravninger, fund fra jægerstenalderen og en masse om tørveindustrien og hedeopdyrkningen.

​​Starten på Skygge Å

Bøllingsø har i nordenden overløb ud i Skygge Å, der senere bliver til Karup Å og ender i Limfjorden. Der går en fin vandrerute langs Skygge Å. Efter nogle km. bøjer vandrerute af og man kan fortsætte ind i Stenholt Skov.

Et oplagt valg hvis man vil have forlænget sin tur rundt om Bølling Sø. 

Funder Å's udspring

Funder Å har sit udspring  i vandskellet ved Bøllingsø. Den løber syd for Funder og ender i Ørnsø ved Silkeborg, hvor den bliver en del af Gudenåen. Funder ådal er kuperet, udyrket og med masser af natur. Starten af ådalen er fredet, med nogle fine små stier.

Skeldalen

Skeldalen ligger nogenlunde midt på østsiden af Bøllingsø. Skeldalsvej er en gammel hulvej der forbinder Buskheden med Bøllingsø. I Skeldalen ligger der et dejlig og roligt Shelterområde.

​Tollundgaard Golf Park

100 hektar med park, søer og skov.

Naturskønt, rekreativt, folkeligt med gode aktiviteter.

Brug os til luft i hverdagen, hygge i weekenden og til livets store fester

KONTAKT

86 85 10 08

E-mail: golf@tollundgaard.dk

Følg livet på Tollundgaard på​

FIND OS HER

Tollundgaard Golf Park

Tollundvej 3
8600 Silkeborg

CVR: 29844062

OVERNATNING

TIDSBESTILLING TIL GOLF